تنظیمات | |
قلم چاپ | اندازه فونت |
ایران آنلاین: جدیدترین کتاب حسن بلخاری، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با عنوان «در باب زیبایی، زیبایی شناسی در حکمت اسلامی و فلسفه غربی» به چاپ رسید.
بلخاری، در کتاب «در باب زیبایی، زیبایی شناسی در حکمت اسلامی و فلسفه غربی» که اخیرا توسط انتشارات دانشگاه تهران روانه بازار نشر شده است، تاکید می کند که در میان نظریههای ذاتگرایی که تحقیق و تبیین ذات هنر را هدف قرار دادهاند نظریهای نیز با عنوان تجربه زیباییشناسی وجود دارد. نوئل کارول در کتاب درآمدی بر فلسفه هنر شرح جامعی از این نظریه ارائه میدهد؛ نظریهای که مبنای درک و تعریف آثار هنری را توجه به کیفیات زیباییشناسانه این آثار و نیز تجربه زیباییشناسانهای قرار میدهد که در جان ناظر یا تماشاگر اثر رخ میدهد.
به زعم مولف، اصطلاح زیباییشناسی (Aeasthetic) از واژه یونانی aesthesis اخذ شده که به معنای ادراک حسی یا شناخت محسوس است؛ اصطلاحی که الکساندر بومگارتن فیلسوف آلمانی در اواسط قرن هجدهم با تألیف Esthetic در دو مجلد، بهعنوان اصطلاح و مفهومی گسترده به حوزه هنر و زیباییشناسی وارد ساخت. اما نگارش این اثر آغاز تأملات فلسفی در باب زیبایی نبود. این تأملات نزدیک به بیست و دو قرن پیش از بومگارتن در آثار افلاطون مورد توجه عمیق قرار گرفته بود که در متن این تحقیق به تفصیل به آن پرداخته شده است.
در این پژوهش چنانچه ذکر شد علاوه بر سیر تفکرات زیبایی شناسی در فرهنگ غرب، رأی فلاسفه مسلمان، رأی بدیع ابن هیثم در المناظر (که به تعبیر یکی از اساتید دانشگاه هاروارد، مبسوط ترین تعریف زیبایی در تمدن اسلامی است) نسبت ذوق و زیبایی در آرای کانت و غزالی و زیبایی شناسی در قرآن و روایات، به نحو تخصصی مورد توجه قرار گرفته اند و البته در جهت آشنایی بیشتر خوانندگان، نظرگاه خاص و ویژه حکمت هندو در باب زیبایی شناسی نیز با عنوان رَسه به مباحث کتاب افزوده شده است.