تنظیمات | |
قلم چاپ | اندازه فونت |
دورهی «مبانی تجربهگرایی: از جان لاک تا دیوید هیوم» با تدریس محمدمهدی اردبیلی در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار میشود.
پس از افول اندیشهی حاکم بر قرون وسطا، و همزمان با قدرتگیری شکل نوین و نظامیافتهای از دانش که بعدها به «علم تجربی» شهرت یافت، رویکرد انسان به جهان دچار تغییراتی ژرف شد. در نتیجهی این تغییرات عقل مَدرَسی جای خود را به تجربهی علمی و «آزمایش تجربی» داد. چنین رویکردی در انگلستان حامیانی پرشور یافت که شاید بتوان پدر آنها را فرانسیس بیکن دانست.
در این دوره پس از بیان مقدماتی در باب تجربهگرایی مدرن و اندیشههای پدر معنوی آن، یعنی فرانسیس بیکن، به سه متفکر شاخص این مکتب پرداخته میشود. ابتدا به جان لاک اشاره خواهد شد، که او را نخستین فیلسوف تجربهگرا میخوانند، و به حق نخستین کسی بود که توانست برای اصالت تجربه، پشتوانهای متافیزیکی فراهم آورد. پس از لاک نیز دو چهرهی مطلقاً متفاوت از این مکتب مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
در یک سو، بارکلی قرار دارد که با انگیزههای مذهبی به تجربهگرایی روی آورد و برای زیر سوال بردن مبانی ماتریالیسم، وجود هر نوع ماده را انکار کرد و عملا به این نتیجه رسید که جهانِ خارج چیزی جز تصور نیست؛ و بنابراین به رادیکالترین شکل ایدهآلیسم راه برد.
در سوی دیگر تجربهگرایی، دیوید هیوم قرار دارد که با زیر سوال بردن مهمترین و حیاتیترین مفاهیم فلسفی، همچون نفس، علیت و معرفت، عملاً به نفی کلیت خود فلسفه پرداخت و خود را به عنوان نمایندهی اصلی شکاکیت مدرن مطرح ساخت.
این دوره در پنج جلسه، روزهای یکشنبه ساعت ۱۴ تا ۱۶ برگزار میشود. آغاز آن ۱۷ شهریور است. علاقهمندان به ثبتنام در این دورهی آموزشی تا ۱۰ شهریور فرصت دارند در ساعات اداری به مرکز فرهنگی شهر کتاب واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، نبش کوچهی سوم مراجعه کنند و برای کسب اطلاعات بیشتر با شمارههای ۸۸۷۲۳۳۱۶ و ۸۸۷۱۷۴۵۸ تماس بگیرند.