چگونه میتوان شهرکتاب تأسیس کرد؟ خیلی خیلی خوشوقتم از اینکه شما دوست دارید به خانواده فرهنگی و بزرگ شهرکتاب بپیوندید. احساس افتخار میکنم و به همه اعضای این خانواده تبریک میگویم و از تکتک آنها تشکّر میکنم که با تلاشهایشان، نوآوریها و پشتکار و اخلاق خوب و شکیبایی در برابر مشکلات و احترام به مشتری در همه حال، و علیرغم برخوردهای گاه غیرقابل تحمل برخی اما با تلاش و رفتار و سلیقه خوبشان توانستهاند توجه و علاقه و اعتماد شما را برای پیوستن به حرکت توسعه زنجیره فروشگاهی جلب کنند و با رعایت ادب و آداب فرهیختگی شما را به جمع خودشان ترغیب و دعوت نمایند. خانواده شهرکتاب فرهنگی خاص دارد که به آن فرهنگ سازمانی میگوییم. همراهی با فرهنگ شهرکتاب ممکن است در ابتدا اندکی سخت به نظر آید اما ثمرات و آیندهی آن شیرین است و شیرینتر جلب اعتماد و تشکّر و قدردانی شهروندان و مشتریان است. جلب اعتماد و تحسین مردم جامعه، همه مردم و همه طبقات، از پیر و جوان ، زن و مرد، تقریباً کاری ناممکن است. اما تجربه شهرکتاب به رغم سختیها، به سبب تعریف اخلاقی متفاوت و احترام آمیز و نیز سرمایهگذاریهای کلان و مواجهه موفق با فراز و نشیبها ثابت میکند که ترکیبی از ادب و احترام ، مهرورزی، انعطاف، پذیرش حرف حق، روزآمدی، عزم خالصانه برای خدمتگزاری، تلاش برای بهبود، هم برای مردم قابل فهم است و هم میتواند اعتماد و اطمینان آحاد جامعه را جلب کند و هم باعث توسعه اخلاقی و رفتاری جامعه شود. اگر به مردم احترام بگذاری به تو احترام میگذارند. اگر محبتی بیچشمداشت بکنی، به تو محبت میکنند اگر عزم توسعه داشته باشی، مفهوم توسعه تو را کمک میکند. علت توسعه و رونق و شهرت و بهبود مستمر شهرکتاب همینهاست. امروز هر کسی، از هر طبقهای، با هر گرایشی و از هر سنی و از هر نژادی خود و نیازهای فرهنگی خود را در شهرکتاب میبیند. شهرکتاب به برکت این عوامل است که میتواند به توسعه بیندیشد و چون نهادی شهری، عضوی از حرکت توسعه فرهنگی باشد. امروز شهرکتاب نسل سوم توسعه را آغاز کرده است. جوهر و تعریف نسل سوم توسعه فروشگاههای زنجیره ای شهرکتاب عبارت است از استراتژی ذیل: شهرکتاب، شهری است زیبا و آرام برای دانستن، که همه اعضای یک خانوادهی بزرگ ایرانی، از پدربزرگ و مادربزرگ گرفته تا نوه و نتیجه، از بازنشسته گرفته تا شاغل و دانشجو و دانشآموز و پیش دبستانی و خردسال، میتوانند کلیه نیازهای فرهنگی خود را از یکجا و در یک زمان تهیه کنند. این است استراتژی خدشهناپذیر فروشگاههای شهرکتاب که هیچ یک از اعضای آن از هیچ قسمت آن کوتاه نمیآیند. گفتنی است که نمونههای بسیاری از استراتژی نسل سوم تأسیس و طبیعتاً شکل گرفته از حیث اقتصادی هم موفق بوده است. لذا باید برای همکاری ابتدا یکدیگر را بشناسیم و تواناییها و اهداف و توقعات یکدیگر را بدانیم.
شهرکتاب با کسانی برای تأسیس فروشگاههای جدید پیمان میبندد که همانند و همفرهنگِ بقیه اعضای خانواده به شرح اخیرالذکر باشند و ویژگیهای ذیل را داشته باشند:
۱. متقاضی، باید در منطقه مورد نظر، حسن شهرت داشته باشد و در نزد عموم مردم و مراکز فرهنگی به اخلاق خوب و فرهنگی بودن شناخته شود.
۲. متقاضی، باید در خود توانایی گذشت و تحمل و مواجه با مشکلات مختلف داشته باشد و ویژگیهای اخلاقی برای تعامل با سنین، سلیقهها و توقعات و رویکردهای مختلف رفتاری شایسته و صبورانه پیشه کند و متعهد شود.
۳. تجربه و سابقه کار یا تخصص در محیطهای فرهنگی برای متقاضی امتیاز محسوب میشود.
۴. متقاضی، باید در خود توانایی آموزشپذیر بودن و توانایی آموزش دادن و انتقال مواد آموزشی به دیگران را ببیند.
۵. متقاضی، باید توان مدیریتی موفق از لحاظ اقتصادی و نیروی انسانی داشته باشد. متقاضیانی که سابقه موفق در مدیریت فرهنگی دارند در اولویت هستند.
۶. آشنایی با قوانین و مقررات مالی و مالیاتی، کار و تأمیناجتماعی.
۷. دارا بودن شمّ اقتصادی و توانایی تحلیل اقتصادی از بازار کتاب و محصولات فرهنگی و آگاهی از قوانین مرتبط به سرمایهگذاری و تسهیلات بانکی.
۸. احراز توانایی و تمکّن مالی متناسب با هزینههای راهاندازی و تجهیز فروشگاه و سرمایهگذاری برای خرید کالا طبق استانداردهای شهرکتاب.
۹. متقاضی باید حداقل به ۳ فروشگاه از فروشگاههای شهرکتاب مراجعه فرماید و ارزیابی و برداشت خود را از هر یک طبق استانداردهای شهرکتاب بنویسد و ارائه دهد.
۱۰. ارائه طرح اقتصادی یا Business Plan حاوی نوآوریهایی که باعث اعتلای فرهنگی شهرکتاب و جامعه و درآمد اقتصادی شود به همراهFeasibility Study ضروری است و امتیاز تعیین کنندهای برای متقاضی محسوب شود.
۱۱. ارائه سوابق کاری و مدارکی که ارزیابی شخصیتها و مقامات محلی را درباره متقاضی منعکس کند.
۱۲. متقاضی، باید خود را به جای مدیرعامل شهرکتاب بگذارد و ضعفها و قوتهای شهرکتاب را کشف و ارائه دهد.
۱۳. متقاضی باید شرایط قراردادها و استانداردهای شهرکتاب و نیز انعطاف لازم برای تحولات آینده شهرکتاب را داشته باشد.
ویژگیهای مکانی و جغرافیایی فروشگاههای شهرکتاب:
۱. محل وقوع ملک در منطقه و خیابانهای قابل دسترس و آسان شهروندان باشد.
۲. داشتن بر و عمق مناسب و نیز برخورداری از ویترین مناسب (این ویژگیها با توجه به دیگر مشخصات و مختصات ملک از قبیل عرض خیابان، طبقه وقوع ملک و غیره توسط کارشناسان شهرکتاب بررسی و اعلام نظر خواهد شد.
۳. حداقل مساحت مفید فروشگاهی در تهران ۳۰۰ و در شهرستانها ۲۵۰ مترمربع است. در موارد خاص، اظهارنظر کارشناسان شهرکتاب ملاک خواهد بود.
۴. رعایت فاصله مناسب و کانونی با شعبههای دیگر و طبق استانداردها و ضوابط مؤسسه و شرایط شهری (در هر صورت نظر کارشناسان شهرکتاب ملاک عمل خواهد بود).
۵. مالکیت یا سرقفلی فروشگاه متعلق به متقاضی باشد و در صورت اجاری بودن، داشتن قرارداد اجاره پنج ساله.
۶. فروشگاه مجهز به تجهیزات مورد نیاز از قبیل تهویه مطبوع، سیستم حفاظتی و اطفایحریق، نورپردازی، تجهیزات صوتی و تصویری، پایانه فروش فروشگاهی(POS)، تلفن و دورنگار(فکس)، کمکهای اولیه، تابلوهای اطلاعرسانی و دارای استانداردهای لازم باشد و یا برای تهیه آنها متعهد شود.
۷. معماری و طراحی داخلی دکوراسیون فروشگاهی و ویترینها طبق الگوهای (متدهای) امروزی با کارآیی و اثربخشی مناسب صورت گرفته باشد.
۸. داشتن انبار مناسب، دفتر مدیریت فروشگاه و استقرار سیستم حسابداری و فروش مکانیزه و رایانهای.
۹. داشتن محل یا محلهایی مناسب برای بررسی و تورق کتاب توسط مشتریان.
موسسه شهرکتاب به موجب گواهینامههای متعدد صادره از اداره ثبت علائم تجاری از جمله گواهینامههای شماره ۸۰۶۹۶، شماره ۱۸۸۹۸، شماره ۳۰۸۷۵۴ و شماره ۳۰۷۵۲۵ علامت تجاری «شهرکتاب» را به نام خود ثبت کرده و نیز به موجب شماره ثبت ۸۹۳۶ در اداره ثبت شرکتها نام تجاری «شهر کتاب» را به خود اختصاص داده است. علامت تجاری موسسه مذکور مطابق رویه اداره محترم مالکیتهای صنعتی و علائم تجاری «علامت معروف» تلقی گردیده است.
فلذا هر گونه استفاده بدون مجوز از نام و علامت تجاری مؤسسه شهر کتاب (حتی با اضافه کردن پیشوند و پسوند) فارغ از مذمومیت اخلاقی و حرمت شرعی، از حیث قانونی نیز مستند به مواد ۳۱، ۳۲، ۴۶ و ۴۷ قانون ثبت اختراعات، طرح های صنعتی و علائم تجاری مصوب سال ۱۳۸۶ ممنوع و غیر قانونی است و به تصریح ماده ۱۰ مکرر کنوانسیون پاریس مصداق رقابت نامشروع تلقی میشود. همچنین به موجب مواد ۶۰ و ۶۱ قانون اخیر الذکر استفاده غیرمجاز از نام و علامت تجاری دیگری واجد جنبه کیفری بوده و متخلف علاوه بر جبران خسارت حسب مورد به مجازات حبس تعزیری (از ۹۱ روز تا ۶ ماه) یا جزای نقدی و یا هر دو محکوم میشود.