علیاصغر محمدخانی از دستاوردهای فرهنگی و علمی سفر یک هفتهای به سوئد و دانمارک گفت که از روز پنجشنبه سیزدهم تا پنجشنبه ۲۰ شهریور به همراه کوروش کمالی سروستانی مدیر مرکز سعدی شناسی برای حضور در چند برنامهی فرهنگی و ادبی در شهرهای استکهلم، اوپسالا، لوند و کپنهاک به سوئد و دانمارک داشتهاند.
معاون فرهنگی و بینالملل شهر کتاب دربارهی جزئیات این برنامهها گفت که در روز جمعه چهاردهم شهریور دیدارهایی با ایرانشناسان و استادان در دانشگاه اوپسالا داشتیم و دربارهی همکاریهای متقابل گفتوگو شد. قرار است که بیست تن از دانشمندان و صاحبنظران سوئد در اسفند ماه سال جاری برای بازدید از شهرهای شیراز و اصفهان به ایران سفر کنندوگفتوگوهایی با اصحاب فرهنگ ایران داشته باشند.
در دیدار با دکتر سید محمد فضل هاشمی، استاد کرسی الهیات و فلسفه اسلامی دانشگاه اوپسالا دربارهی زمینههای گسترش همکاریهای علمی و فرهنگی ایران و سوئد بحث و گفتوگو شد و مقرر گردید تحولات فرهنگی و فلسفی ایران بویژه در حوزهی نشر در سوئد منعکس شود و دکتر فضل هاشمی در این دیدار تاکید کرد که جامعهی سوئد اعم از نخبگان و عموم مردم، اطلاعات درستی از ایران ندارند و مناسب است که در این زمینه با گسترش همکاریهای علمی و فرهنگی تا حدی این وضعیت را تغییر داد. محمدخانی افزود در شهر اوپسالا دیداری با پروفسور کارل گوران اکروالد داشتیم و دربارهی وضعیت ایران شناسی در سوئد و ترجمهی آثار ادبی فارسی به سوئد بحث و گفتوگو شد و از پروفسور اکروالد دعوت شد برای همایش بزرگداشت اریک هرملین که در آذرماه سال جاری در مرکز فرهنگی شهرکتاب برگزار میشود شرکت و سخنرانی نمایند. اکر والد کتابی دربارهی هرملین نوشته است و با تاریخ ایرانشناسی در سوئد آشنایی عمیق دارد و این دعوت را پذیرفتند.
محمدخانی دربارهی دیگر برنامههای برگزار شده در سوئد گفت که در روز شنبه پانزدهم شهریور نشست «اکسیر عشق، سعدی و سعدی شناسی در جهان» با سخنرانی علی اصغر محمدخانی، کوروش کمالی سروستانی و یوهان هرملین در مرکز فرهنگی ایران در سوئد برگزار شد و مفاهیم عشق، دوستی، صلح در آثار سعدی و آموزههای اجتماعی، سیاسی سعدی در گلستان که برای زندگی انسان امروز بسیار مهم است تاکید وتحلیل شد. همچنین در روز یکشنبه شانزدهم شهریور نشستی در مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه لوند سوئد برگزار شد که با استقبال خوب دانشجویان ایرانی روبه رو شد. در این نشست وضعیت فرهنگی ایران در حوزههای ادبیات، فلسفه و هنر برای دانشجویان تحلیل و تشریح شد و در باب این که سعدی برای انسان امروز چه پیامهایی دارد بحث و گفتوگو شد و مقرر گردید در آینده نیز نشستهایی دربارهی ادبیات معاصر فارسی در دانشگاه لوند برگزار شود.
معاون فرهنگی و بینالملل شهرکتاب دربارهی وضعیت ایران شناسی و زبان و ادبیات فارسی در دانمارک گفت، ایران شناسی در دانمارک با سابقهی فعالیتهای ایرانشناسانی چون آرتور کریستین سن امید بخش است. هماکنون کلاوس پدرسن رئیس بخش ایرانشناسی دانشگاه کپنهاک و ایوا لسلی و دیگر علاقهمندان به زبان و ادبیات فارسی فعالیتهای خوبی دارند و با مراکز فرهنگی و دانشگاهی ایران همکاری دارند و با توجه به حضور بیست هزار ایرانی در دانمارک، قرار شد با همکاری مرکز فرهنگی شهرکتاب و مرکز سعدی شناسی برنامههای نوینی برای شناخت متقابل فرهنگ و ادبیات معاصر دو کشور اجرا شود. دعوت از نویسندگان، شاعران و محققان معاصر دانمارک برای حضور و سخنرانی در مرکز فرهنگی شهرکتاب از جمله برنامههای یک سال آتی برای همکاری با دانمارک است.
محمدخانی افزود که در روز سهشنبه هجدهم شهریور نشستی در مرکز اسلامی کپنهاک برگزار شد و دربارهی سعدی و فرهنگ اسلامی و اینکه چگونه میتوان با بهرهمندی از آثار ادبیات کلاسیک فارسی به ترویج و بازخوانی فرهنگ و معارف اسلامی پرداخت بحث و گفتوگو شد و قرار شد که برای آشنایی بیشتر نسل دوم ایرانیان مقیم دانمارک با فرهنگ ایران و اسلام، برنامههای نوینی اجرا شود.
محمدخانی در پایان تاکید کرد که مرکز فرهنگی و بین الملل شهرکتاب در پنج سال آتی، همکاریهای فرهنگی و ادبی بیشتری با کشورهای اروپای شمالی خواهد داشت که به تدریج اجرا خواهد شد.