فلسفهی ادبیات پیش از هر چیز به «چیستی ادبیات» میپردازد؛ اما «تعریفپذیری» ادبیات خود موضوع اساسی مورد توجه فلسفه ادبیات است. به عبارت دیگر، آیا امکان محدود کردن ادبیات درون چهارچوب ویژهای با ویژگیهای ذاتی هست یا اینکه ادبیات مفهومی فرهنگی است که درون گفتمانها شکل میگیرد و تعریف میشود؟
در این دوره، نظریههای مطرح فلسفه ادبیات مانندِ نظریهی محاکات، نظریهی رمانتیسم (بیان، تاثیر و تخیل)، نظریهی زیباییشناسی، نظریهی شکلگرایی ادبیات، نظریهی ساختاری ادبیات، نظریهی تفسیری/خوانشی، نظریهی ساختگی بودن جهان متن ادبی و نظریهی بینامتنی و خودارجاعی طرح میشوند. در کنار طرح این نظریهها، به نسبت ادبیات با مفاهیمی مانند واقعیت، زبان، لذت، زیبایی و حقیقت نیز توجه میشود. سپس با پرداختن به پرسش مهمِ «راز ماندگاری ادبیات»، مفهوم «ادبیات ارزشمند یا معیار» و معیارهای فرهنگی و برساختهی آنها طرح میشود. در پایان به دیدگاههای معاصر دربارهی ادبیات، به ویژه دیدگاههای موریس بلانشو و ژاک دریدا، هم اشاره خواهد شد. همچنین چند اثر مهم در این حوزه (از جمله بوطیقا نوشتهی ارسطو، نظریهی ادبیات نوشتهی ولک و وارن، ادبیات چیست نوشتهی سارتر، دربارهی ادبیات نوشتهی هیلیس میلر و ...) در جلسات جداگانهای مورد بحث و بررسی قرار میگیرند.
این دورهی آموزشی با تدریس دکتر امیرعلی نجومیان، روزهای دوشنبه ساعت ۱۴ تا ۱۸ در هفت جلسه برگزار خواهد شد. آغاز آن ششم بهمن ۱۳۹۳ است و علاقهمندان به حضور در آن تا پایان دی فرصت دارند در ساعت اداری به مرکز فرهنگی شهر کتاب واقع در خیابان شهید بهشتی، خیابان شهید احمد قصیر (بخارست)، نبش کوچهی سوم مراجعه کنند و برای کسب اطلاعات بیشتر با شمارههای ۸۸۷۲۳۳۱۶ و ۸۸۷۱۷۴۵۸ تماس بگیرند.